Persbericht

Persbericht


Kamper Muziekverenigingen komen weer in actie


De winkelstraat, restaurants en terrassen vullen zich in de lentezon met een dankbaar publiek. De Kamper muziekverenigingen zijn ook dankbaar, want zij mogen dit geluk na twee jaar stilstand eindelijk weer omlijsten met het mooiste wat er is: muziek maken voor publiek. Al meer dan 50 jaar zijn de verenigingen georganiseerd middels de Combinatie van Kamper Muziek Verenigingen (CKMV). Op dit moment maken daar AMDG, Broederband, Euphonia, Excelsior, Kamper Jachthoornkorps, Kamper Trompetterkorps, Show- en Drumfanfare Oranje en Stedelijk Orkest deel van uit.

De gevolgen van twee jaar coronamaatregelen waren voor deze gevestigde namen uit Kampen niet mild. Met het wegvallen van vrijwel alle optredens verviel ook de voornaamste bron van inkomsten. De vaste kosten moesten niettemin gewoon betaald worden, terwijl de verenigingen niet altijd in aanmerking kwamen voor overheidsondersteuning. Zonder vaste repetities, waar de muzikanten altijd zo naar uitkijken, was het behouden van binding in de vereniging een uitdaging.

Met de nodige creativiteit konden de verenigingen deze problemen overwinnen. Maar helaas staat de vergoeding die de muziekverenigingen ontvangen nu onder druk. Door beperkte budgetten bij organisatoren in Kampen en IJsselmuiden kan niet altijd een marktconforme beloning worden betaald. Onder het motto the show must go on verlenen CKMV en de verenigingen dit jaar desondanks hun medewerking aan allerlei activiteiten in onze mooie gemeente. Maar er zal echt iets moeten veranderen als de gemeente Kampen haar muzikale cultuur met rijke historie op de lange termijn wil behouden.

Gelukkig bieden problematische ontwikkelingen meestal ook nieuwe kansen, waardoor er enig positief nieuws valt te melden. In samenwerking met het comité van de avondvierdaagse Kampen ontwikkelt CKMV momenteel een plan, waarbij het muzikale aanbod op het evenement zo compleet mogelijk zal zijn. Op de avondvierdaagse zullen naast de gebruikelijke marcherende korpsen ook andere verenigingen hun muzikale kwaliteiten tonen.  Wij hebben vertrouwen in dit concept, maar helaas neemt het onze permanente zorgen niet weg.

Secretaris

Mariëlle van Zanten

Quintus: 0383371200

info@ckmv.nl

 
@ Copyright. Jan Kiel